Menu

Nieuws

Astigmatisme en torische lenzen

Wat is astigmatisme?

Astigmatisme kan voorkomen voor in combinatie met bijziend- (myopie) of verziendheid (hypermetropie). Astigmatisme kan gecorrigeerd worden door een vormvaste (of ‘harde’ zuurstofdoorlatende) contactlens, door een torische zachte lens, of door een torisch brilleglas.

Bijna 40% van alle mensen met een gezichtsveldcorrectie hebben deze fout in meer of mindere mate. Het komt er eenvoudig op neer dat het oog, meestal de voorzijde, niet volledig sferisch maar als het ware ovaal is. Je kan dit vergelijken met een schijfje van een rugbybal.

Er zijn twee verschillende krommingsvlakken meestal loodrecht op elkaar, dus 2 verschillende brekingen of 2 sterktes volgens een bepaalde asrichting. Een gewoon glas of gewone zachte contactlens kan slechts 1 sterkte of meridiaan corrigeren, waardoor de andere onverbeterd blijft. Dit heeft als gevolg dat de gezichtsscherpte niet optimaal is.

Torische lenzen corrigeren astigmatisme.

Een torische zachte lens bevat 2 sterktes loodrecht op elkaar. Deze sterktes, op de juiste asrichting uiteraard, moeten de fout compenseren. Er is heden een groot aanbod in torische lenzen. Iedere torische lens heeft zijn specifieke eigenschappen.

Torische zachte lenzen in multifocale uitvoering bestaan sinds begin 2008. Een mooie oplossing voor de grote groep astigmaten (ruim 1/3de van alle correctiebehoevenden). Zij kunnen eens ze 45+ zijn overschakelen op zachte torische multifocale lenzen.
Sinds 2020 zijn er zeer goede zachte torische multifocale lenzen beschikbaar!

Er bestaan ook vormvaste contactlenzen (die door hun harde vorm het astigmatisme opvangen) in multifocale uitvoering. Deze zijn echter minder in trek omdat de gewenning langer duurt. Niettegenstaande dat kunnen ze soms prima en gezonde oplossingen bieden.

 

 

 

Deel dit bericht!

About the Author : Luc


0 Comment

Related post

  TOP